Alice Bah Kuhnke - ambassadör för förändring

Många känner fortfarande Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke från tiden som programledare för Disneyklubben. Men det som framförallt utmärker Värnamoprofilen de senaste åren är hennes engagemang och arbete för ett rättvist och hållbart samhälle.

Text: Caroline Petersson
Foto: Fredrik Karlsson

Vad förknippar du med Alice Bah Kuhnke? Kanske tänker du på programledaren för Disneyklubben i början av 90-talet, kvinnan som större delen av 2000-talet var ansiktet utåt för föreningen Fairtrade (då Rättvisemärkt), en ovanligt engagerad hållbarhetschef inom affärsvärlden, eller en trogen ambassadör för Värnamo kommun. Eller på politikern Alice?

Uppvuxen i byn Horda med en mamma från Sverige och pappa från Gambia präglades Alice tidigt av 70-talets ideal och kamp för en rättvisare värld.
– Medvetenheten om att världen än större än mig själv är något som har följt mig genom livet.
För Alice är det självklart att miljöfrågor är en del av ett större arbete för en hållbar utveckling där ekologi, sociala frågor och ekonomi samspelar. Kanske är det också därför som Alice utan större problem kan gå från arbete inom den ideella sektorn, till affärsvärlden och vidare till politiken.

Alice pratar mycket om vikten av att ta personligt ansvar men är samtidigt ödmjuk inför att få människor att göra energi-, miljö och klimatsmartare val i vardagen.
– Det måste vara lätt att göra rätt. Det är mycket begärt att alla människor ska kunna ta till sig av all information som finns om produkter och utifrån det ta aktiva beslut som är mer hållbara. Jag tror på att vi måste försöka arbeta bort de ohållbara valen så att man som privatperson helt enkelt inte ska kunna göra så mycket fel. Samtidigt som det ska finnas valfrihet förstås.

Att göra medvetna val är dock något som Alice tror kan ge mycket positiv energi till människor.
– För att underlätta tror jag på att börja med att välja en sak som man bestämmer sig för att göra och som man kör på under ett år.  Det kan vara att börja sopsortera eller aldrig slänga exempelvis plast i soporna. När man väl fått in vanan är det rätt svårt att sluta sen och nästa år kanske man bestämmer sig för ännu en sak. Att ha dåligt samvete är ytterst olönsamt. Den energin kan man lägga på att vara en härlig medmänniska istället.

ALICE OM…

ATT VARA AMBASSADÖR FÖR VÄRNAMO
– Vi är 11 personer som utsetts till ambassadörer och som ska sprida budskap om vår kommun i olika sammanhang. Det handlar framförallt om att berätta om hur aktiv och bra kommunen är så att människor ska vilja bo och utvecklas där. Jag har nog aldrig stått på en scen under de senaste 10 åren utan att säga att jag är ambassadör för Värnamo kommun. I många av de föreläsningar jag gör kring hållbarhet brukar jag prata om vårt vackra jordbrukslandskap eller berättar något minne från barndomen.

ATT BO I VÄRNAMO
– Gillar man djur och natur ska man bo i Värnamo. Där finns Store Mosse nationalpark, många bäckar och åar att paddla i, mystiska skogar och underbara ängar. Sen är det också gott om företag och ett bra klimat för entreprenörer som förstås är viktigt för många, inte minst småföretagare.  Jag gillar också att Värnamo satsar mycket på kulturen bland annat genom Vandalorum – ett konst- och designcentrum. Det ser jag som en viktig del i ett arbete för en mer hållbar värld.

TRON PÅ GUD
– Min tro på gud har vuxit genom åren. När man kämpar för hållbarhet och en bättre värld behöver man hitta sina knep för att stärka sig själv och tron på det man gör. Min tro har hjälpt mig mycket i det och jag har också odlat min andlighet överlag.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.