När advent och julhelgerna som närmar sig med stormsteg är det många som vill städa lite extra där hemma. Men se till att du använder medel som är bra för miljön och hälsan – särskilt om du får besök av barn som kryper på golvet. Det mesta du behöver hittar du faktiskt i mathyllorna.

Text: Johanna Stål

Att städa där hemma kan bidra till att ditt hem faktiskt blir smutsigare än innan, av kemikalier som stannar kvar på golv och bord. Samtidigt så samlas mycket kemikalier från bland annat teknikutrustning och nya produkter i damm, så se till att dammtorka och dammsuga ofta – det kan räcka med en mikrofiberduk och vatten.

Alla typer av antibakteriella medel, kemiska fläckborttagarmedel eller andra mirakelkurer är oftast helt onödiga och bör användas med försiktighet. Här listar vi det allra bästa att städa med för att behålla ditt hem så giftfritt som möjligt.

Vinäger 
Är du rädd för att bakterier ska göra er sjuka till jul? Istället för anti-bakteriella specialmedel, blanda lite vinäger med vatten i en sprayflaska och spraya ytor i exempelvis köket och i badrummet.

Ättika
Ättika passar för att ta bort dålig lukt i ett rum eller på kläder som utsatts för röklukt. Dessutom fungerar det bra för att ta bort kalkavlagringar i badrummet.

Bikarbonat
Svåra spisfläckar behandlas bäst med bikarbonat och lite ättika. Det fräter bort fläckarna. Bikarbonat kan du även använda till allrengöring, genom att blanda tre matskedar med en deciliter varmt vatten.

Galltvål
Fläckborttagnings- och rengöringstvål bestående av vegetabilisk kokos- och palmolja. Gnugga in i textilier några timmar innan tvätt.

Linoljesåpa
Tar bort allt från rostfläckar till ingrodda svettfläckar på kläder. Linoljesåpa kan också användas till att tvätta händer och hår med för den som vill testa något djärvare. Om du målat hemma kan linoljesåpa användas istället för lösningsmedel för att göra rent penslarna.

Diskmedel/Tvättsåpa
Det är egentligen de enda rengöringsmedlen du behöver för att städa hemma. Diskmedel används med fördel till fönster och speglar och såpa skurar du golv med. Välj Bra Miljöval så har du en garanti på att det är miljöbättre produkter

VARNING!
Silversalter, triclosan och triclocarban används i antibakteriella produkter. Triclosan har uppvisat negativa miljöeffekter och ger även ökad risk för cancer och sterilitet. Silverjoner tas upp av växter och djur och kan skada arvsmassan, fortplantningen och embryoutvecklingen hos organismer. Källa: Den flamsäkra katten, naturskyddsföreningen

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.