Dags för en hösthajk?

Nyttja höstens solstrålar på helgerna till att tanka ny energi inför det stundande vinterhalvåret. Ett sätt är att ge sig av på en dags- eller helgsvandring, med kameran i högsta hugg, för att fånga magiska stunder. Nu slipper du dessutom myggorna!

Text Johanna Stål
Foto Christina Lindqvist

Det är lätt att tro att utomhussäsongen är över när hösten rullar in. Men det är på hösten det är som allra bäst, när myggorna försvunnit, luften är frisk och färgerna i naturen skiftar i guldglimmer. Du behöver inte ta ledigt från jobb eller skola, en dag eller helg fungerar alldeles utmärkt för att ge dig ut och vandra i ett oupptäckt närområde. Gå in på din kommuns hemsida för att hitta mer information och kartor. Länsstyrelsen har även information om alla naturreservaten i länet.

Vandra utmed Vättern
Vid Gränna går en strandpromenad från hamnen söderut. Även vid flera av naturreservaten utmed Vätterns östra strand kan du komma nära sjön, liksom på Visingsö. Mellan Jönköping och Huskvarna finns gångvägar nära sjön hela vägen från Granbäck i väster till Brunstorp i nordost. Uppe i Habo kommun finns flera fina naturreservat nära vattnet och du kan även vandra delar av ”Vättern-runt ”leden (eller hela om du vill gå 300 kilometer).

Vandra på en mosse
Myrar är mycket värdefulla för den biologiska mångfalden och det finns inte många orörda kvar i Sverige. Dumme mosse, sju kilometer väster om Jönköping, är ett populärt myrområde med flera olika våtmarkstyper och många fåglar, djur och växtsorter. Här finns en sex kilometer lång ”Dumme mosse-led”. Delar av sträckan är handikapps-, och barnvagnsanpassad med en bred spång. Andra intressanta mossar i länet är Store mosse i Hillerstorp, som är det största myrområdet söder om Lappland och Anderstorps Stormosse.

Illharjen i Vetlanda
Illharjen och Stora Illharjen är två prunkande naturreservat sydost om Vetlanda. Landskapet är deltaliknande och har du tur kan du få se en utter. Strax utanför naturreservatet kan du besöka ett gravfält från yngre järnåldern (år 400 – 1050 e kr). Här finns också handikapps- och barnvagnsvänliga promenadvägar och broar.

Höglandsleden
I Eksjö kommun ligger Höglandsleden som är uppdelad i fyra sträckor. Mellan Lövhult och Mariannelund går den del som kallas Utsikternas led och som innehåller många fina utsikter och intressanta sevärdheter. Vid leden kan du också träffa på älg, så undvik vandring under älgjakten.

Boktips!
Boken Naturpärlor i Jönköping innehåller tips på massor av olika leder.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.