Här kommer några superenkla vårdtips för dig som vill ge din tvåhjulade kompis lite omsorg innan sommaren. 

Text Johanna Stål  och Caroline Petersson
Foto: Skeppshult

 1. Tvätta
En ren cykel är snyggare, håller längre och är enklare att underhålla. Framförallt nav och drev är viktiga att hålla rena då de fungerar sämre och slits snabbare om de täcks med smuts, olja och vägsalt. Det enda du behöver är en hink ljummet vatten, såpa eller diskmedel (miljömärkt såklart), en svamp och en diskborste. En tandborste kan också vara bra för de delar som är svårare att komma åt. Tänk på att tvätta mjukt, att inte skölja av med högtryckstvätt och att torka torrt efter avsköljning då vatten kan tränga in och skada cykelns lager. Vanligt tidningspapper eller en gammal trasa räcker ofta för att rengöra kedjan, men är den riktigt smutsig kan du behöva göra en rejäl avfettning med diskmedel.

 2. Kontrollera
Är bromsklossarna i god form eller kan de behöva bytas ut?  Det kan vara avgörande i branta backar. Se också till att kedjan är spänd. På standardcyklar spänns kedjan genom att lätta muttrarna på bakhjulet. Ta också för vana att kontrollera och dra åt alla skruvar, ekrar, muttrar, pedaler och vevramar när du inte använt cykeln på ett tag.

3. Smörj in
Kedjan bör smörjas minst en gång i månaden under sommaren och dubbelt så ofta om du använder cykeln under vintern. Alternativ till petroleumbaserad olja finns numera i de flesta cykelbutiker. Tänk på att torka bort överskottet av olja efter smörjning så att onödig smuts inte fastnar på kedjan. Tunn olja drar åt sig mindre smuts men kräver mer regelbunden smörjning. Smörj också växlar och vajrar vid behov.

 4. Pumpa
Välpumpade däck är A och O för att det ska vara kul att cykla. Dessutom minskar du friktionen mot vägbanan, risken för punktering och skyddar fälgarna. Däcken kan behöva bytas efter några år, när de torkar och spricker i kanterna.

Det finns flera rengöringsprodukter för cyklar, däribland avfettningsmedel som innehåller ämnen som kan vara skadliga för miljön. Avfettningsmedel innehåller ofta lösningsmedel, som bland annat ska lösa svårborttagen smuts. Avfettningsmedel samt vanligt diskmedel innehåller också tensider som i höga koncentrationer tar dör på vattenlevande organismer. Det är av dessa anledningar det inte är tillåtet att tvätta bilen på gatan hur som helst. För cykeltvätt finns inget förbud som sådant, men använder du avfettningsmedel gäller att avsloppsvattnet ska samlas upp och lämnas till miljöstation. Ett annat tips är att rengöra cykeln på en gräsmatta då eventuella föroreningar då bryts ner snabbare.

 

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.