Se skogen med nya ögon

Det finns flera olika sätt att ta sig fram i det gröna. Här är tre tips på hur du kan göra skogsturen mer spännande.

Text: Johanna Stål
Foto: Camilla Zilo

1. Geocaching är en typ av skattjakt där du med hjälp av GPS tar dig fram i naturen. En deltagare placerar ut skatter i naturen som sedan hittas av andra genom koordinater som skattgömmaren lagt ut på nätet. När skatten hittas, får du inte flytta den, bara skriva något i loggboken. Enda nackdelen är att du behöver ha internettäckning, så det funkar bara i relativt stadsnära skog. Det finns skatter utlagda i samtliga kommuner inom länet varav Jönköping, Tranås och Värnamo har flest.

2. Svenska Orienteringsförbundets friskvårdssatsning Naturpasset passar dig som vill leta kontroller i naturen. Du hittar vilka turer som är aktuella och var du kan köpa kartorna på naturpassets hemsida. I Jönköping kan du gå Naturpasset runt Åsasjöarna och väster ut mot Kallebäcksravinen. Passet där består av 40 kontroller och håller på till den 1 oktober

3. Det finns många skogsrika naturreservat i länet. Naturreservatet Hatten ligger strax öster om Svenarum i Sävsjö och Vaggeryds kommuner. Naturreservatet är ett stort och varierat skogsområde. Vrigstad Värdshus ordnar, i samarbete med jaktlaget, älgsafari i området och där finns också fina strövstigar. I norra delen, vid Puttebäcken, finns ett vindskydd med eldplats.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.