Grönkålens comeback

RECEPT. Grönkålen är en ovanlig gäst hemma i många kök, men till jul dyker den gärna upp. Här är ett sista-minuten-recept inför julbordsinhandlingen, men prova gärna att laga grönkålen under hela vinterhalvåret, då det är en både nyttig och grön vän på köksbordet.

Text Johanna Stål

En genomsnittlig svensk äter nuförtiden årligen tio kilo tomater, en grönsak som på våra breddgrader även i växthus har en ganska kort odlingssäsong och som inte kan lagras någon längre tid. Det är mer än dubbelt så mycket som konsumtionen av alla kålsorterna – vitkål, rödkål, brysselkål, grönkål, broccoli och salladskål – tillsammans”, skriver Mats-Eric Nilsson i sin bok Smakernas återkomst.

Grönkål är i säsong under hela vintern, faktum är att grönkålen kan stå kvar ute i landet under vintern – den tål snö, och kan plockas lagom till julbordet. Dessutom är den rik på järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein (ett näringsämne som sägs motverka grön starr). Om du vill odla din egen grönkål är det inga större problem. Se till att ha en välgödslad jord och odla den med starkt doftande växter för att undvika kålmal och kålfjäril.

Här följer ett recept som testats och varmt rekommenderas till julbordet eller som nyttig lunch under hela året. Observera att receptet är baserad på fryst och hackad grönkål (200 gram färsk motsvarar 250 gram fryst)

Grönkålsfrittata

500 g, fryst hackad grönkål
25 gram smör
5 ägg
1 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
150 g cheddarost, riven

1. Tina grönkålen och krama ur vätskan
2. Sätt ugnen på 225 grader
3. Smörj in en ugnssäker form.
4. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en bunke. Rör ner grönkål och 2/3 av osten. Häll i formen och strö över resten av osten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-18 minuter tills den stelnat och fått lite färg.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.