Huset från sekelskiftet som prodcuerar mer el än det gör av med

Bilden av ett hus som producerar mer energi än vad hushållet gör av med är oftast en arkitektritad futuristisk villa med kraftig isolerade väggar. Men de flesta av oss bor redan i ett hus som man varken vill riva eller flytta ifrån, hur ska man då göra om man vill bli gå plus på elen? Jörgen Larsson har byggt svaret på Brännö, i Göteborgs skärgård.

Text Ingemar Tigerberg

En kort färjetur från Saltholmen i västra Göteborg tar mig till Brännö, en av alla bilfria öar i den södra skärgården. Frånvaron av bilar skapar en Kråkmakargatsidyll där Jörgen Larssons sekelskiftesvilla passande smälter in, men det är knappast den mest energieffektiva hustypen. När jag kommer ut håller Jörgen och en kompis på att sätta upp några fler solcellspaneler på berget bredvid.

– Det är som ”gubblego” skrockar Jörgen när han monterar de färdiga panelerna på en träställning, vilket går på ett kick med skruvdragaren.

Anledningen till att de valde en ställning bredvid huset istället för att sätta upp solcellerna på taket var för att taket inte passade optimalt med vinklar, ytor och vädersträck. Dessutom behövs bygglov för att sätta upp solceller på tak, men inte på mark. Projektet engagerade snabbt grannar som också satt upp egna solceller på ställningen.IMG_3467

– Det är ett kul projekt att göra med grannarna och en del blev enklare när man gjorde det tillsammans. Elektrikern gjorde ju t.ex. allt samtidigt när han var här, berättar Jörgen.

Utöver grannsamverkan finns goda ekonomiska anledningar till att investera i solceller. Anläggningen producerade 8474 kWh det första året vilket var hela 6532 kWh mer än vad hushållet gjorde av med. Uppvärmningen av huset sköts av en bergvärmepump, en kombination som Jörgen verkligen kan rekommendera.

Investeringen i solcellsanläggningen på 50 kvadratmeter solceller kostade totalt 110 000 kronor. Då är växelriktare, monteringsdetaljer och kostnad för elektriker medräknat. Överskottselen säljs för 1,05 kr/kWh vilket är ungefär samma pris de betalar för den el de köper när solen inte lyser. Ekonomiskt gav detta 8474 kronor under det första året vilket ger en återbetalningstid på 12 år för hela investeringen. Därefter är det gratis el och bara intäkter. Solcellerna ska ge god produktion i minst 25-år enligt tillverkarena.

Egentligen ser ekonomin ännu bättre ut. Jörgen fick statligt investeringsstöd på 35 procent av kostnaden för solcellerna, men eftersom det är oklart om detta stöd kommer att finnas kvar framöver tog han inte med det i kalkylen. Det ser dock ut som att man ska kunna få skatterabatt för den el man säljer på motsvarande 0,6kr/kWh – ett lagförslag är just nu under bearbetning för att kunna anpassas till EU-lagstiftning.

Men även om det ekonomiska argumentet är solitt är det något annat som är Jörgens främsta drivkraft.

– Det är en go känsla att ha ett hus som går helt på sol. Visst är det bra att källsortera sitt glas och så, men att kunna nolla en del av sin miljöpåverkan helt på det här sättet känns gott i själen.

Läs mer om Jörgens solcellshus på www.solcellshus.se

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.