Johan lyser upp framtiden

Som en av endast fyra kommunalanställda belysningsplanerare i landet har Johan Röklandet en unik möjlighet att vara med och skapa en vackrare och mer energissmart stad.

Text: Caroline Petersson

– Jag känner att jag har goda förutsättningar att göra stor skillnad. Jag får ta debatten med folk på ett bra sätt. Ibland får jag backa för att jag blir överbevisad, ibland får jag stå på mig extra mycket när jag vet att jag har rätt.

Jag sitter med Johan Röklander i Jönköpings kommuns lokaler och pratar om ljus och framtiden. Som kommunens belysningsplanerare har Johan uppdraget att skapa en visuellt vacker stad samtidigt som han ska spara energi och pengar. Det kan låta som en motsättning, men ofta har vi för mycket och onödig belysning i våra städer berättar Johan.

– Vi har sparat energi i alla projekt jag varit involverad i utom ett. Undantaget var arbetet med en gångtunnel där det inte fanns belysning tidigare, säger Johan.

Energibesparningen sker genom att man minskar elförbrukningen såväl som behovet av underhåll med hjälp av modernare teknik och smartare planering. Ett aktuellt exempel som Johan är involverad är Atollenprojektet i centrala Jönköping där en av de nya gatorna som byggs enbart kommer belysas med hjälp av skyltfönster längs med gatan.

– Här blev det en konflikt där folk sa att ”så kan vi inte göra” och där jag menar att vi inte har någon skyldighet att lägga in mer ljus. Däremot har vi en skyldighet att göra en vackrare stad och i det här fallet räcker det med belysningen från skyltfönstren.

Johan förklarar att konflikterna som uppstår i jobbet delvis beror på att ljus är väldigt emotionellt. Det är inte så mycket baserat på fakta utan på personligt tyckande och  personliga erfarenheter.

­– Det handlar om att upplysa om alternativen så att folk ser att ”oj, gick det att göra så”.

De projekt Johan jobbar med har med belysning i utomhusmiljö att göra. Här finns stor besparingspotential inte minst genom nya styrsystem som kommer stort för utomhusbruk.

– Det handlar om enkla lösningar där man dimmar ner belysningen vissa tider på dygnet men också om närvarosensorer som vi börjat experimentera med. Vi har gjort en gång och cykelväg i Jönköping som är nerdimmad till 20% men som dimmas upp till 100% när du kommer dit och där ljuset sedan följer din rörelse. Det är viktigt att man på håll ser att det finns ljus, så att man vet är vägen är belyst när man närmar sig.

Men det är inte genom de konkreta, enstaka åtgärderna som Johan känner att han gör störst skillnad. Det gör han istället när han är ute och upplyser och utbildar andra. Han är flitigt anlitad som föreläsare, både inom som utanför kommunen

– Det är en liten exhibitionistisk ådra jag har, att stå framför folk delge något, att få en reaktion och att sedan ta hand om den reaktionen och bolla tillbaka den.

En ådra som Johan för övrigt också får utlopp för genom sin sidoverksamhet som illusionist och eldkonstnär.

Johans bästa energispartips 
– Mitt bästa råd är att vara hårdare mot marknaden. Det är inte rimligt att man som privatkonsument ska behöva betala flera hundra kronor för en LED-lampa och att man tar fram lampor med en livstid på 25 år som ingen behöver. I övrigt kan man se över sin användning av belysning. Har vi tänt när vi går ut i rummen och kan vi ha lite goa styrsystem hemma? Det finns rätt billiga system med fjärrkontroller där du tända och släcka all belysning på ett och samma ställe. Se också till att du har dimning på dina lampor, då drar de mindre och du får en mysig anpassad belysning till det du behöver.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.