Johan Thor - svettas för klimatet

Det var hans fru som drog igång miljöarbetet men idag är det han som är den drivande kraften. Johan Thor har förvandlat Friskis&Svettis i Jönköping till en populär träningsplats med stort engagemang i hållbarhetsfrågor. 2013 belönades de med Klimatpriset för sitt arbete.

Text: Johanna Stål

Hållbarhet är ett ord med många innebörder. Utöver klimat-, energi- och miljöfrågor så finns en social dimension och där ligger Friskis&Svettis mycket bra till i sitt hållbarhetsarbete.

– Hälsa handlar om personlig hållbarhet, säger Johan Thor, verksamhetschef och funktionär på Friskis&Svettis i Jönköping.

När han anställdes år 2000 hade Friskis&Svettis, enligt Johan, något präktigt och fotriktigt över sig och hade inte jättemånga medlemmar. Efter några års arbete med att öka populariteten, putsa på imagen och inrätta gym utöver gympapassen, ökade de från 3500 till 17000 medlemmar.

– Mentaliteten hos oss är att vi inte tycker någonting är svårt. Vi ältar och diskuterar inte för mycket, vi bara kör, säger Johan som sprudlar av energi och engagemang.

Det var 2007 som Johans fru Emilia Thor, som är träningschef, lyfte frågan om att alla Friskis&Svettis-anläggningar borde ha en miljöpolicy och en miljöansvarig. De fick med sig styrelsen och drev igenom det på en årsstämma och hamnade helt plötsligt mitt i ett miljöarbete, som de tog på största allvar. Detta ledde bland annat till satsningen på en solcellsanläggning på taket och ett gediget arbete med att se över lokalerna, sopsorteringen, inköp, kemikalier och förpackningar.

johan_t

Utöver detta har man fortsatt arbetet med att satsa på ordentlig sopsortering i anläggningarna och installera rörelsevakter på toaletterna exempelvis. Dessutom vill de involvera de som tränar hos dem mer.

– Det viktigaste vi kan göra är att påverka våra medlemmar. Idag finns det gröna väggar i anläggningarna där det står vad man kan göra själv för miljön.

Själv hade inte Johan något stort miljöengagemang innan de började driva det på Friskis&Svettis. Engagemanget har växt tillsammans med arbetet och har smittat av sig där hemma.

– Det handlar mycket om valet av produkter jag köper hem. Men också om att jag cyklar mer än innan. Dessutom siktar jag på att köpa en gasbil.

Men för Johan är hållbarhet bredare än bara miljöarbetet. Han tycker att det är viktigt med glädje och lust, vilket är något han försöker förmedla till medlemmarna, bland annat med hjälp av musik. Han oroar sig för det faktum att vi idag väger fem kilo mer än för 20 år sedan och att vissa människor idag tränar allt mer medan många inte tränar alls. Han arbetar för att avdramatisera träningen genom att sänka trösklarna.

– Vi vill satsa på kvalitet med glimten i ögat. Vi människor har alltid rört på oss, det är inget konstig eller dramatiskt. Vi har öppna hus för studenter som bara ska kunna komma in och titta, vi har haft cirkusgympa för förskolor. Vinsten vi genererar går tillbaka till vår verksamhet.

Johan är glad över de utmärkelser för miljöarbetet som Friskis&Svettis fått ta emot men påpekar att de har mycket kvar att göra.

– Dessutom har vi 212 pass i veckan som ska genomföras, avslutar han.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.