Kryddat med sommar

Nu njuter många av oss att titta på allt det gröna i naturen. Men en hel del av det vackra går också att avnjuta med smaklökarna. Örtexperten Lisen Sundgren bestämde sig för att göra en kokbok om hur vi kan använda oss av naturens skafferi.

Recept: Rune Kalf Hansen
Foto: Charlotte Garwell
Text: Caroline Petersson

mat_nr1_2015_stående2

Lisen Sundgren

Hej Lisen! Berätta om idén till boken.
– Jag har gått och burit på idén i jättemånga år men har inte riktigt självförtroendet och kunskapen att själv göra en kokbok. För cirka fem år sedan tog jag med mig ekokocken Rune Kalf-Hansen, som jag har känt länge, på en örtvandring. När jag frågade honom om han ville göra en kokbok med vilda växter svarade han ja direkt. För honom var det här ett helt nytt tillskott i köket med nya smaker som han tidigare inte visste fanns.

Hur kan det vara möjligt att det finns så mycket ätbart runt knuten utan att människor känner till det?
– Väldigt länge har det varit inne med det exotiska att vi glömt bort att vi kan äta mycket av det som finns i vår närhet.  Sedan har vi börjat äta mer och mer färdiglagat vilket gjort att många människor inte längre vet hur man hanterar råvaror.

RECEPT

Hasselnötsbollar med blåbär och tusensköna

cirka 15 bollar
½ dl bovete
1 ½ dl vatten
2 ½ dl hasslenötter (150 g), (eller andra nötter)
70 g hackade torkade blåbär (eller andra valfria bär)
¾ del strösocker
50 g smör
blad från tusensköna

Lägg bovetet i en kastrull och slå på kokande vatten. Häll av vattnet och tillsätt 1 ½ dl nytt vatten. Låt koka i 10 minuter och slå sedan bort eventuellt överflödigt vatten. Hacka hasselnötterna och blåbären och lägg dem i en bunke. Tillsätt bovetet, sockret och smöret och arbete ihop till en smet. Forma smeten till bollar och rulla dem i blad från tusensköna.

(!) Inom folkmedicinen användes tusenskönan till att behandla hosta och förkylning. Hela växten går att äta, men bladen har mildast smak. Bladen kan också användas i sallader, i såser eller på omeletter utan tillagning.

Grillad sejbiff med zucchini och våtarv

till 4 personer

sejbiff
300 g sejfilé
1 ägg
3 msk crème fraiche
1 msk stark senap
salt och peppar
ev. olja till stekning

Zucchini med våtarv

1 zucchini, 400 g
olja till stekning
salt och peppar
4 dl våtarv
½ dl kallpressad rapsolja
25 sötmandlar till garnering

Skär fisken i mindre bitar och mixa den i en matberedare med lite salt. Tillsätt ägget, crème fraiche och senap. Krydda med salt och peppar. Forma färsen till fyra biffar. Skär zucchinin i grova stavar och grilla eller stek den i lite olja tills den är gyllenbrun. Krydda med salt och peppar. Blanda zucchinistavarna med våtarven och rapsoljan. Rosta sötmandeln i en torr stekpanna. Grilla sejbiffarna i 4–5 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna eller stek dem i lite olja i en stekpanna. Servera sejbiffarna med zucchini- och våtarvsblandningen och garnera med de rostade mandlarna.

(!) Våtarv är ett vanligt ogräs som växer över hela landet och särskilt frodas i kväverik mark, såsom rabatter. Används i sallader, dressingar och gröna smoothies bland annat.

(!) WWFs fiskeguide ger grönt ljus till MSC-märkt sej. Ej certifierad fisk bör du vara försiktig med. Undvik framförallt filéer som är mindre än 30 cm. Det går lika bra att använda annan fisk som abborre och gös som också får grönt ljus av WWF. 

Kall tomatsoppa med svinmålla och älgörtsblomma

4 personer

5 tomater, 500 g
1 liten chilifrukt
1 dl vitt vin
1 msk honung
salt
garnering
2 dl svinmålla
1 dl älgörtsblommor

Klyfta tomaterna och ta bort stjälkfästet. Dela och kärna ur chilifrukten. Mixa tomaterna och chilin med vin och honung till en soppa. Smaka av med salt. Servera soppan med svinmålla och älgörtsblommor på toppen.

(!) Svinmållan anses vara en av Sveriges vanligaste örter och tillhör samma släkte som spenat. Den trivs bra i näringsrika rabatter men är också vanlig på öppen mark, på jordhögar och vid vägkanter.

(!) Den väldoftande gräddvita älgörtsblomman kan bli upp till 1,5 meter under högsommaren och växer i flock på ängarna. Blomman innehåller salicylsyra vilket gör den användbar vid huvudvärk och förkylning. Den passar också bra i sallad, desserter och som smaksättning av bordsvatten.

Tävla & vinn boken! 
Bonnier Fakta lottar ut ett exemplar av boken Det vilda köket. För att delta, skicka ett recept med vilda ingredienser med tillhörande bild till red@plus-e.se

mat_nr1_2015_stående

 

 

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.