Mark Levengood: ”Jag bryr mig fortfarande”

Han oroar sig för klimatfrågan dagligen men tycker inte att han själv bidrar till lösningen. – Jag blir trött på mig själv för att jag inte gör mer, säger Mark Levengood. Tidningen +E träffade honom för att prata om hans förflutna som kärnkraftsmotståndare, de rikas ansvar och hur man kan förändra sig som människa.

Text: Lisa Persson
Foto: Moa Karlberg

– Jag har ju sagt precis som det är att jag är ingen klimatexpert, utan jag är precis som folk är mest, säger Mark Levengood, lite ursäktande.

Han ska vara huvudtalare på Klimatveckan i Jönköpings län och uppgiften sjunker plötsligt in i honom. ”Det känns hemskt ansvarsfullt. Men ja, gud i himlen, vad har jag gett mig in på?”.

Han tar en till klunk av espresson. Vi sitter på hans lilla kontor i Gamla stan, med stora kristallkronor hängandes i taket, ett hysteriskt blinkande slott i modellstorlek, en manlig, halvt påklädd skyltdocka i fönstret – ”innan hade han bara ett skynke för könet men det skrämde slag på grannarna” – samt signerade porträtt av den svenska kungafamiljen längs hela väggen.

– Jag tycker att kungafamiljen gör ett jättebra arbete. Samtidigt som jag tycker det är bra att de inte har någon verkställande makt utan att de är mer en symbol. Jag kommer från ett land som inte har en sån samlande symbol och vet hur mycket vi skulle behöva det. Det är därför alla finnar älskar kungafamiljen i Sverige!

Under 30 år har Mark Levengood varit ett välbekant ansikte för den svenska radio- och tv-publiken. Han har lett galor, gjort radiokrönikör, skrivit böcker och sommarpratat fem gånger. Just nu är han aktuell som programledare i de två SVT-serierna ”Tro, hopp och kärlek” där han hjälper präster att hitta kärleken och ”Sverige!” där han intervjuar kulturpersonligheter.

Men nu ska han alltså under ett par dagar styra om sitt fokus till den allvars­tyngda miljöfrågan med Jönköping som scen.

Vad har du för relation till Jönköpings län?

– Jag tycker mycket om Jönköping! Jag har lett Melodifestivalens första deltävling där och vi blev så otroligt varmt välkomna. Men första gången jag var där var 1991 då jag jobbade med Efter tre på radion. Vi åkte runt på en riksturné med Ulf Elving (programledare för Efter tre, red. anm.) och satt och fikade med några reportrar och jag sa att jag har hört att alla är så frireligiösa i Jönköping. Varpå precis alla visade sig vara frireligiösa! Det besannade alla mina fördomar.

Mark Levengood är inte anlitad i första hand som miljöexpert utan som inspiratör. Han ska tala om hur vi som människor kan förändra vårt beteende.

Hur mycket tänker du på miljö- och klimatfrågor i din vardag?

– Jag tänker mycket på det. Men jag gör det med oro och utan lösningar. Det har ökat sen jag fick mina barn. Jag tänker vad är det här att ge vidare till dem?

– Men det är inte så att jag har varit nollställd inför frågan tidigare. Redan på 70- och 80-talet var jag ute och demonstrerade med miljörörelsen i Helsingfors. Vi hade problem med försurade skogar i Finland vilket var väldigt hemskt. Massiva skogspartier dog i Europas lunga. Jag var emot kärnkraft också men nu är jag inte lika säker längre. Kanske är det en dellösning.

Jaså! Den bilden som ”aktivist” känner man inte till av dig…?

– Jag har alltid varit engagerad. Men jag har aldrig trivts i naturen. Mina kompisar skulle ut och vandra och tälta och sånt men det var aldrig min grej. Jag har alltid tyckt att naturen gör sig bäst genom ett fönster. Jag är en riktig inomhusmänniska.

– Nu känner jag att jag säger fel saker inför en miljökonferens, tillägger Mark Levengood med ett skratt. Men det är bättre att vara ärlig.

Är du oroad för planetens framtid?

– Ja, det är jag. Min oro överskuggar alla de landvinningar som ändå görs hela tiden. Vi måste hitta lösningar som möjliggör att vi allihopa ändå kan leva med en vettig standard. Men det bygger på att vi gör förändringar. Och jag vet att de förändringarna måste starta med mig själv. Men han är själv inget gott exempel understryker han.

– Jag märker att jag inte är speciellt villig att göra förändringar i praktiken. Jag gör små förändringar som att skaffa elcykel, sopsortera och gå till butiken istället för att ta bilen. Jag kan känna att den stora förändringen som vi alla måste göra kommer jag också kunna göra om vi gör det kollektivt som grupp. Men så länge jag har en massa val i min vardag så tycker jag det är svårt. Jag är för bekväm.

Mark Levengood har arbetat i tv-branschen sedan han var 18 år. Idag är det hög status att arbeta med tv men under uppväxten i Finland var tidsandan en annan. När han var 14 år varnade hans morfar honom: ”Om du inte skärper din slappa karaktär så kommer du sluta inom tv-underhållning!”.

När Mark Levengood tog ett extrajobb på tv fick han sparken från skolan.

Kan man ens få sparken från skolan…?

– Ja, jag åkte ut med huvudet före! Min rektor sa: ”Man gör vissa val i livet och nu står Levengood inför valet skola eller television”. Jag var en skoltrött 16-åring så valet var lätt. Jag sa tack och hej.

Släktens oro inför hans yrkesval har knappast avtagit i takt med stigande framgång och berömmelse. När Mark Levengood var nästan 40 år ringde hans mor och försökte övertala honom att börja arbeta på bank. Det var samma vecka som Mark Levengood ledde finalen på Melodifestivalen.

– Hon frågade vad jag gjorde och jag sa att jag jobbar hårt med Melodifestivalen. ”Ja, jag har sett det”, sa mamma, ”men har du något riktigt yrke?” Men mamma, jag är programledare på tv, det är ett yrke! ”Ja, men jag skulle bara säga att banken ger en fast och regelbunden inkomst”.

Han tillägger att synen på att arbeta på tv har förändrats drastiskt de senaste tjugo åren. Från ett förakt för genren och prat om ”dumburken” i början på 90-talet till att bli det hetaste man kunde jobba med på 00-talet.

– När jag är ute i skolor och pratar med elever så vill alla bli kända. Men jag brukar säga till dem att när man vaknar fyra på morgonen och frågar sig ”vad handlar mitt liv om?” så ger svaret ”jag är kändis” ingen tröst.

Du har en stor plattform att nå ut om du skulle vilja. Tänker du på att du har makt att påverka människor?

– Jo, det gör jag. Samtidigt var jag så rationell ganska tidigt i min karriär att jag tänkte att jag kan göra en skillnad på allvar om jag fokuserar. Så jag gick in i Unicef som jag är ambassadör för sedan många år tillbaka. Jag har lagt ner det mesta av mitt engagemang där vilket ger mitt liv stor mening.

Att gå in i Unicef och engagera sig för barns rätt till utbildning blev en motvikt till den ytliga och flyktiga kändisvärlden. Men någon agitator för miljön och klimatet, likt artisten Malena Ernman, har han aldrig blivit.

Har du en ambition att du vill påverka människor?

– Jo…

Mark Levengood funderar en lång stund.

– Det som är sant är att jag är varken en maktmänniska eller agitator. Jag är en väldigt artig människa och jag finner ingen större njutning i att folk ska lyda mig. Samtidigt, om jag nu fått en position där jag vet att folk lyssnar på mig, då får jag skärpa mig och se till att jag har någonting att säga.

Skulle du kunna påverka mer än du gör idag?

– Den frågan, om jag skulle kunna göra mer, är väldigt vass och bra. Det klart att jag skulle kunna göra mer. Samtidigt är det inte heller så lätt. Jag skrev en debattartikel ihop med Gustav Fridolin om skolan för ett tag sen och det blev ett hiskeligt liv. På Unicef var de arga för att jag hade engagerat mig med politiker. Om jag ska vara Unicef-ambassadör – vilket jag vill – så måste jag följa de regler som finns för organisationen.

Om Mark Levengood skulle gå ut och uppmana folk att agera för klimatet så har du ett helt Sveriges om skulle lyssna på dig. Hur kommer det sig att du inte väljer att göra det?

– Åren har lärt mig att om man talar när man verkligen har någonting att säga då lyssnar folk. Men börjar man spreta väldigt mycket i vad man engagerar sig för då tappar man folk.

Ska du på allvar bidra till att förändra så ska du göra som Malena och gå på dagligen. Det är väldigt bra jobbat av henne. Jag valde Unicef.

Du har det ju gott ställt idag och forskning visar att ju större ekonomiska resurser man har desto större ekologiskt fotavtryck. Hur ser du på det?

– Det är en fråga jag tänkt väldigt mycket på. Jag har inte rätt att ha ett större miljöavtryck än någon annan människa. Mitt största dåliga samvete är mina långa resor med flyg. Det blir ganska mycket. Jag har försökt miljökompensera men jag känner inte att jag får något kvitto på att det faktiskt fungerar.

Pratar du med dina barn om klimatfrågan?

– Mina barn pratar mycket med mig. Det är en stor fråga för dem och de bräcker ofta min kunskap. Framför allt om energi och framtida möjligheter. Min son som är 14 år, en djupt existentiell ålder, kommer hem och berättar saker för mig. Vi var på Coop häromdan och jag frågade ”Ska vi prova de här chipsen med baconsmak?” Då svarade han ”Pappa, du fattar inte alls vem jag är”.

I Jönköping kommer du att tala om hur vi kan göra för att förändra vårt beteende. Hur gör vi det?

– Det kan jag ju inte säga nu för då kommer ingen och lyssnar när det väl är dags. Men jag vet att det går att lära gamla hundar att såväl sitta som sopsortera.

MARKS FEM BÄSTA MILJÖ- OCH KLIMATTIPS:

1. Förhåll dig positiv till förslag och förändringar, som att sopsortera och sortera matavfall. Ganska snart lär man sig och så känner man sig duktig, och då är man på väg att engagera sig på riktigt.

2. Cykla. Orkar du inte, så skaffa en elcykel, de är jätteroliga. Men viktigt att vi slutar med korta bilresor, både bra för miljön och figuren.

3. Ät mindre kött. Även en ganska ointresserad matmänniska som jag har lärt mig att vegetariskt kan vara gott ett par dagar i veckan, även om jag ryser vid tanken på de där insekterna vi tydligen ska få tugga i oss en dag. Men jag kommer ge det en chans.

4. Köp inte mineralvatten eller vatten på flaska. Det är så dumt. Vi har bland världens bästa vatten, och en Soda Streamer fungerar alldeles utmärkt.

5. Satsa på kvalitet. Gör ditt val, och håll dig till det. Eftersom våra resurser är begränsade blir varje val vi gör för vårt hushåll och våra liv en belastning. Tänk efter, och gör rätt från början.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.