Regnar det äpplen?

Äppelträd

Här får du 15 tips på vad du kan göra med alla äpplena

Nu när höst- och vinteräpplena mognar kan det vara svårt att veta vad man ska göra med dem. Även om äppelpaj är supergott kan det kännas övermäktigt med alla äpplen som regnar över oss. Visste du att bara cirka 15000 ton av äpplena i våra trädgårdar kommer till nytta? Resten slängs. Och det är tusentals ton vi pratar om. Men vad gör vi med alla äpplen, förutom äppelpaj, som är det första man tänker på? Här ger vi våra 15 bästa tips.

 1. Som sagt, no1 på vår lista: äppelpajen. Det är en klassiker, väldigt gott och går att kombinera i det oändliga. Kanske har du ett gammalt recept från mormor eller farmor som kan vara kul att testa. Passa på nu när du har fullt med frukt.
 2. Äppelmos – det är så gott. Gott till ugnspannkaka, gott till julskinkan, gott till gröten, gott som mellis, gott i yoghurten. Bara gott gott gott! Testa gärna lite olika smaker i äppelmosen. Du kan ha stjärnanis, kanel och citron i så blir smaken en helt annan. Bara att testa.
 3. Snart är det Kanelbullens dag. Bullar med smak av äpplen gör bakverken saftiga och goda. Frys ner bullarna för mörka höstkvällar och oväntade besök.
 4. Äppelchips är väldigt hälsosamt och gott. Torka äpplena till chips och snaska när suget efter godsaker kommer med höstmörkret.
 5. Gör egen inlagd sill på äpplen. Sill är alltid gott, året om, inte bara på julen eller midsommaren. På knäckebröd så är det extra smaskigt och äppelsmaken förhöjer sommarkänslan.
 6. Skär äppelbitar och frys in så har du äpplen till havregrynsgröten hela året om. Även när snön yr utanför fönstret. Gröt med äpplen är nyttigt och tillsammans blir det en riktig god kombination – dunderfrukost som får dig att bli pigg när mörkret kommer.
 7. Lämna in äpplena till ett musteri så får du tillbaka världens godaste dryck till alla middagar. Det blir också en uppskattad gå bort present till släkt och vänner. Och du kan bevara sommarens och höstens smak under hela vintern.
 8. Gör en egen äppelchutney. Gott till kex och brieost eller middagen.
 9. Äpplen går att ha i allt, till och med bröd. Baka äppelbröd eller äppelscones. Lika gott som det låter.
 10. Drick dina egna äpplen. Det går fort att trolla ihop en god smoothie. Lägg äpplen i smoothien, mixa, drick.
 11. Dela med dig av dina äpplen. Har du ingen som kommer och hämtar spontant så skriv ett inlägg på Facebook och be dina vänner och vänners vänner att komma och plocka. Ni får glada och tacksamma vänner och ni blir minst lika glada och tacksamma över att slippa all fallfrukt i trädgården.
 12. Mätta kollegor är glada kollegor. Bär med dig en kasse äpplen till jobbet och bjud kollegorna på äpplen till kaffet.
 13. Palla att palla! Ställ en låda med äpplen utanför tomten. Då kan alla lätt plocka med sig.
 14. Gör dina äpplen sociala – lägg upp ditt äppelträd på nätet. Det finns flera sidor där man kan lägga upp sitt träd så att de som vill ha frukt kan komma till er för att plocka. Exempel på det fruktkartan.se, frukformedlingen, pallafrukt.se, palla.nu
 15. Äppelströssel är som det låter små äppeltärningar, först inlagda i sockerlag och sedan torkade i ugn. Sött och gott!

Surfa, fråga eller leta fram era bästa recept där hemma. Ta tillvara på alla äpplena så minskar vi alla matsvinnet.

Lycka till i äppelregnet!

Text och foto: Nina Gergi/ETC Kommunikation

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.