Res långsamt, upplev mer

Börjar du längta efter att resa bort från mörkret och vinterstressen? Men hur lugn blir resan egentligen om man ska besöka alla turistmål på kartan? Slow travel förespråkar den långsamma resan och är ett nytt skott på den långsamma folkrörelsens gren.

Text: Christian Johnsson och Caroline Petersson
Foto: Trekking Rinjani

I en värld där vi ständigt matas med snabb information och hela tiden triggas till högre hastigheter drar anhängare till den så kallade slow travel-rörelsen i bromsen och går med bestämda steg mot strömmen. De förespråkar en långsammare resa. Det vill säga att stanna på en och samma plats under semestern och inte fara från hotell till hotell i jakt efter de stora turistattraktionerna. Till och med själva resan till och från destinationen får gärna vara långsam.

Här kommer tre tips på vad du kan tänka på för en mer långsam semester, oavsett om du väljer att stanna hemma eller åker iväg. Tipsen kommer från Nicky Gardner, redaktör för resetidningen Hidden Europe och en gedigen slow travel-förespråkare:

–         Åtnjut den lokala cafékulturen! Slå dig till ro och iaktta människorna omkring dig.

–         Ät och handla lokalt och gör det lokalbefolkningen gör, lyd inte bara guideböckerna.

–         Låt inte oväntade händelser förstöra din semester, som försenade tåg eller bussar. Kanske leder de till nya vägar du annars inte hade gått, som öppnar upp spännande äventyr eller intressanta upptäckter.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.