Så slipper du stressa runt och köpa julklappar

Juletid behöver inte betyda stress och dyra klappar. Med lite fantasi och god vilja skapar du de bästa presenterna med hjälp av kunskap och prylar du redan har.

Text: Johanna stål och Caroline Petersson
Illustration: Emma Hanquist

Ge av dig själv
Om du tänker efter vad dina nära och kära verkligen behöver – visst finns det då mängder av saker du själv har att dela med dig av.

Tid är pengar
Du har garanterat någon bland din släkt och dina vänner som gärna skulle få mer tid över till vardagen. Varför inte erbjuda dem din tid – genom hjälp med matlagning då och då, ta hand om barnen några kvällar i månaden eller pyssla om trädgården eller krukväxterna. Har du själv svårt med din tid – önska dig samma sak i gengäld. Det är mycket roligare när man hjälps åt.

Kunskap är makt
Visst har du kunskap eller erfarenhet som dina nära och kära skulle kunna dra nytta av?  Är du bra på att massera – ge en gratis massage, kan du grunderna i Indesign – håll en nybörjarkurs och är du en hajare på att fynda second-hand – ge bort en guidad tur med dig själv som smakråd.

Upplev tillsammans
Känner du själv att du har för lite tid med dina vänner. Varför inte dra med dem på dina äventyr? Ta med dem på en gratis prova-på kurs i salsa, bjud på en utflykt till ditt hemliga smultronställe eller erbjud en kväll med uppläsning från din favoritbok i mysig atmosfär.

Ge av din kreativitet
Skapa nytt av något gammalt.

Så ett frö
Har du någon fin växt eller grönsak? Plocka ett frö och låt det gro några centimeter högt. Använd en gammal kaffekopp som är kantstött och inte längre används, till att plantera i. Vackert och enkelt.

Smyckad re-design
Har du gamla klockor byrålådan? Plocka loss själva uret och bind fast det på en silverkedja som du lätt hittar second-hand. Det blir ett snyggt och tidsenligt halssmycke.

Inspirerande inslagning
Använd lästa glossiga magasin som inslagspapper till dina presenter. Sparar papper och pengar. Blir dessutom snyggare och roligare än de andra presenterna under granen. Varför inte använda ett gammalt nummer av +E? (Länka till DIY pimpa paketen)

Ge av dina pengar
Kanske tillhör du dem som ändå känner att du vill lägga lite pengar på dina gåvor.  Varsågod – här följer flera tips på hur dina pengar kan göra dubbelt gott.  Hos Kiva.org köper du presentkort för mikrolån till en entreprenör i ett utvecklingsland.

Ettklickforskogen.se har du möjlighet att ge bort ett träd eller en del skog för att stödja bevarandet av Iglekärrs gammelskog. Starta ett sparkonto på Ekobanken.se för att vara med att stödja till exempel rättvis handel eller ekologisk odling. Köp en get åt en familj i Zambia hos Gavokatalogen.barnfonden.se. Mjölken minskar risken för undernäring och sjukdomar. Hjälp till att bygga en vattenpump i Nepal via Presentermotfattigdom.se.

Till en vän som du gärna vill ha besök av passar ett presentkort på tågbiljett utmärkt.

Varför inte stödja kulturen och ge bort ett presentkort till en konsert eller teater?

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.