Så solar du smart

Äntligen sommar och sol. Du som är smart är försiktig både med hur mycket sol och hur mycket solkräm som du utsätter dig och naturen för.

Text Caroline Petersson

Det är med solen som med många andra njutningsmedel. Nyttigt i små doser, farligt att överdosera. Exponering av utraviolett ljus gör att aktivt D-vitamin bildas i huden, vilket bland annat skyddar mot benskörhet och enligt vissa studier också olika typer av cancer. Samtidigt ökar andelen fall av hudcancer kraftigt i Sverige, på grund av för mycket sol. I Jönköpings län ökade antalet hudcancerfall med så mycket som 44 procent mellan 2000 och 2008, och allt fler yngre drabbas. Det som händer när huden överexponeras är att det uppstår skador i DNA-massan. Då kan cancerceller bildas och utveckla en hudtumör, som oftast visar sig genom en färgförändring eller att ett födelsemärke växer till.

2008 gjorde Naturskydddsföreningen en undersökning av 18 av våra vanligaste solskyddsprodukter. Man fann att samtliga innehöll ett eller flera ämnen som är farliga när de kommer ut i naturen, däribland zinkoxid. 2009 stoppade Livsmedelsverket 23 solskyddsprodukter på marknaden på grund av att de innehöll zinkoxid. Det effektivaste sättet att undvika användningen av farliga kemikalier är att använda kläder istället för krämer som solskydd och att inte vara onödigt mycket i solen mitt på dagen när solstrålningen är som starkast.

Använder du solskydd, leta efter produkter certifierade av Svanen eller EcoCert (en brittisk certifiering av naturlig och ekologiskt hudvård)

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.