Så sparar du pengar på julbelysningen

Nu brinner ljusstakarna, adventsstjärnorna och ljusslingorna överallt. Visst är det mysigt i mörkret, men de bidrar också till att vår energiförbrukning ökar. Här är några tips för att spara på både elräkning och klimat.   

Text: Ingemar Tigerberg
Foto: Negar Mahmoudi

1. Välj led-lampor
Genom att tänka igenom vilken typ av belysning du använder samt när du använder den kan du dra ner på din elförbrukning avsevärt. Det bästa alternativet är de mest effektiva LED-lamporna, som håller upp till 10 gånger längre än lågenergilamporna, men de är också dyrast.

2. Gör lamptest i mobilen
Många tycker att det är svårt att veta vilka lampor man ska byta sina gamla glödlampor till. För att svara på detta har Energimyndigheten tagit fram mobilappen Lampguiden. Där kan du bland annat konvertera watt till lumen, se vilken lampa som passar bäst att ersätta din gamla, och få reda på hur mycket el du sparar på att byta lampa.
Läs mer om appen på energimyndigheten.se

3. Skaffa en timer
Du behöver inte byta exempelvis ljusstake eller ljusslinga för att byta själva lamporna. Det är samma sockel på nya lampor så du kan lätt byta ut de gamla. Till elljusstakar finns det LED-lampor som endast drar 0,05 watt istället för glödljusens 3 watt per ljus. Tänk dock på att byta ut alla ljusen i staken/slingan samtidigt, annars fungerar det inte

4. Byt inte ut allt
Många låter julbelysningen stå på hela dagen. Koppla i stället belysningen till en timer eller fördelardosa så att det bara är tänt då du är hemma

5. Ta en funderare
Tänk över om du verkligen behöver alla ljusstakar, stjärnor och slingor du har hemma. Skänk de du inte behöver till välgörenhetsorganisationer.

(!) Tänk på att alla använda lampor ska lämnas in till miljöstation och sorteras i speciellt uppmärkta behållare beroende på vad det är för lampa.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.