Sol

Elva miljoner, 148, fyra miljarder, 1970, 2. Siffrorna som är förknippade med Jönköpings län och solen är många. Visste ni till exempel att den totala energin i de solstrålar som varje träffar länets yta motsvarar elva miljoner GWh?

Text: Adolfo Diaz

Visste ni också att det i länet finns 148 anläggningar som omfattas av Elcertifikatsystemet med en sammanlagd årsproduktion på 2 416 MWh? Och vad säger ni om att solen kommer att leverera energi till Jönköping (och resten av världen) i minst fyra miljarder år till? När det gäller 1970 syftar den på det årtionde då man började använda solceller i Sverige (lite oklart dock om Jönköping var med på det första tåget).

Och så har vi siffran 2, som i den här kontexten faktiskt inte har så jättemycket med just Jönköpings län att göra, utan handlar om att jorden på två timmar tar emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning förbrukar på ett år.

Du kan få stöd till solceller

Staten har avsatt 1,4 miljarder kronor för att vi medborgare ska kunna dra vårt strå till energistacken genom att bidra med finansiering till dem som vill satsa på solceller. Som privatperson kan du få 20 procent av installationen betald av staten. Som mest kan du få 1,2 miljoner kronor per solcellssystem. Söker du stödet som företag kan du få ända upp till 30 procent i stöd.

Läs mer om hur du ansöker om stöd här >

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.