Ta vara på naturens skafferi

Juni är en perfekt månad för att ta hand om naturens gömmor och se vilka värdefulla resurser som finns gratis runt husknuten. Gamla råvaror som bark och maskros hamnar i finköken och blommor som kamomill funkar perfekt till lugnande teer.

Text: Johanna Stål

Maskrosomelett
Maskrosorna är extra fina och spröda i början av sommaren. Bladen vissnar snabbt efter plockning, men lägg dem i kallt vatten så återfår de snabbt sin spänst igen. Så här gör du en omelett på maskros.

Du behöver:
4 ägg
4 msk vatten
Ett par nävar maskrosblad, så späda som möjligt
Några buketter broccoli (kokta)
Grönmögelost
Salt och peppar
Olja

 Gör så här:

1 Ansa maskrosorna. Skär bort rötter och skölj bladen.
2 Blanda ägg och vatten. Salta och peppra. Häll i varm stekpanna med olja.
3 Hacka och lägg i broccolin när omeletten börjat stelna lite.
4 Använd en gaffel för att göra hål i äggstanningen så att allt blir fast. Lägg i några bitar grönmögelost. Toppa med maskrosblad. Låt puttra tills osten smält och omeletten är lagom fast.

Kamomill
I juni finns många blommor på ängarna, kamomillen är en av dem som kan användas praktiskt. Torka blommorna och använd dem som lugnande te, eller lägg i badvattnet. För te: använd 10 gram kamomillblommor till 45 gram vatten eller 30 gram torkade kamomillblommor till 1 liter vatten. Häll det kokande vattnet över blommorna, låt dra i fyra minuter. Sila bort blommorna. Förväxla inte kamomill med prästkrage, som har breda blad, medan kamomillen har småflikiga.

Barkbröd
Bark användes förr som en nödingrediens i svåra tider, men nu pratar allt fler om hälsovinsterna med barkbröd. Bark är en närproducerad ingrediens om du plockar den själv i närheten (du får dock inte plocka från levande träd som du inte äger), men det är svårt att göra eget mjöl. Du kan köpa det i hälsokost-affärerna, men då är det inte längre en nödvara utan en lyxvara, sett till kilopriset. Här ett recept på barkbröd.

100 g jäst
1 liter ljummet vatten
1 liter rågmjöl
1 1/2 liter vetemjöl, drygt
2 dl barkmjöl
Blanda till en deg och låt jäsa en timme. Kavla ut och grädda – tid och temperatur beror på hur stora kakor du gör.

Eget barkmjöl
Ta bort den grova ytterbarken på en fälld tall (som är fälld av annan anledning såklart) och lossa den millimetertunna innerbarken med en kniv. Lägg remsorna i blöt för att garvämnen försvinner ut. Torka dem sedan i ugnen, mal dem till mjöl och baka.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.