Tre enkla tips för grönare grillning

Ska vi grilla? Sommarkvällens självklara fråga frambringar ofta härliga associationer och minnen från trevliga stunder. Men innan brasan tänds kan det vara en idé att kika på de miljösmartare alternativ som finns. 

Text Ingemar Tigerberg

 1. Istället för tändvätska
Traditionell tändvätska är gjord på fossil olja, så om du skippar den slipper du och dina vänner bland annat hälso- och miljöskadliga kolväten. Det finns andra alternativ att tända grillen med, såsom eltändare och Bra miljöval-märkt tändpapper.

2. Kol, gasol eller el?
Vad ska man välja? Elgrillen är i de flesta fall mest energieffektiv, och om du har förnybar el i uttaget så är det även den som vinner miljöligan. Gasol är ett fossilt bränsle men kan ibland vara mer energieffektivt än kolgrillning. Grillar med lock sparar energi och vissa har inbyggda eltändare, vilket kan vara både smidigt och energieffektivt. Engångsgrillen är helt klart ett stort no-no om man vill ta miljöhänsyn (aluminiumformen är energikrävande att tillverka och krånglig att återvinna). Om du använder kol, titta gärna efter FSC-märket som ska garantera miljöhänsyn vid skogsbruk.

 3. Vad ska man grilla?
Generellt gäller att ju mer vegetariskt på grillen desto bättre för miljön. Rökt eller marinerad tofu passar utmärkt på grillspettet, eller varför inte veggokorv gjord på vete- och sojaprotein. Den grillbara osten halloumi är en joker i leken. Men pass på: veggogrejerna behöver inte ligga länge innan de blir brända!

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.