Utnyttja miljövänliga veckan till att förlänga cykelsäsongen

Att cykla året runt har blivit trendigt i Sverige. Ökad kunskap om hur man rustar sig för höst- och vintersäsongen är en av anledningarna. Inför “Miljövänliga veckan” som börjar idag har +E sorterat ut de bästa tipsen för dig som vill fortsätta trampa i höst och vinter.  

Text Caroline Petersson

Enligt Branschorganisationen Svensk Cykling har intresset för cykling ökat stadigt de senaste åren. Svensken blir mer kvalitetsmedveten och cyklar allt mer året runt. Ett tydligt tecken är den svenska försäljningsökningen av dubbdäck de senaste åren på flera hundra procent. Väl rustad gör du höst och vintercyklingen till ett rent nöje.

1. Klä dig
Lager på lager är det mest effektiva sättet att skydda sig mot kyla på, Använd syntetmaterial som inte suger åt sig fukt närmast kroppen och ett vind- och regnställ som andas ytterst. För huvudet, investera i en tunn men vindtät mössa, huvudhätta eller öronkåpor som kan bäras under cykelhjälmen. Det finns särskilda regnskydd du kan ha över hjälmen, för den praktiske. Använd tumvantar vid riktigt kallt väder, eventuellt förstärkt med ett par tunna fingervantar under. Satsa på ett par rejäla kängor, damasker eller överdragsstövlar som regn- och stänkskydd till dina vanliga skor.

2. Lys I mörkret
Under de mörkare månaderna är det extra viktigt att tänka på att du har bra reflexer och belysning. Bär en reflexväst över jackan och välj funktionsplagg med inbyggda reflexer. Ett alternativ till batterilampor är en navdynamo som fungerar i alla väder.

3. Vårda väl
Kedjan behöver rengöras och skyddas extra ofta på vintern för att inte ta skada. För att skydda kedjan från saltstänk, investera i en så kallad stänklapp som går ner till 3-5 cm från marken. Med låsolja skyddar du dessutom låset från att frysa igen.

4. Rätt däck
Slitstarka och stabila däck kan göra hela skillnaden, inte minst på slirigt underlag. Med dubbade däck klarar du att cykla även på is och snö – ju fler dubbar desto bättre grepp. Om vintern är mild och du mest cyklar i staden räcker kraftiga gummidäck. Med dubbar på barmark ökar risken att slira på  våta vägbrunnar samt att du river upp vägbanan i onödan.

5. Smart förvaring
En stabil, smidig, och vattentät cykelväska kan spara dig mycket besvär. Det är värt att investera i bra kvalitet, då cykelväskor lätt slits och är en fara om de åker av och trillar in i hjulet. Använder du cykelkorg,finns regnskydd att köpa.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.